Άρχισε να πληκτρολογείς οτιδήποτε

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ

ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ

Υλικά

Για τη μπεσαμέλ με τυρί:

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 2 καρφάκια γαρύφαλλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 2 αβγά
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι
  • λευκό πιπέρι
  • αλάτι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ:

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες φρέσκες ή κονκασέ
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 φυλλα σφολιάτα του χεριού σας της alfa
  • 500 γρ. πένες η κοφτό μακαρόνι η μακαρόνια για παστίτσιο

Εκτέλεση

Για τη μπεσαμέλ Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και τα βάζουμε με το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι. Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Η προσθήκη αβγών και τυριού σε αυτή τη σάλτσα μας δίνει τη σάλτσα μορνέ. Η μπεσαμέλ διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες, αρκεί να είναι πολύ καλά σκεπασμένη. Γίνεται: 1 δόση για ένα μεγάλο ταψί. Για τη σάλτσα κιμά Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά για λίγα λεπτά να αλλάξει χρώμα και να ψηθεί. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και αφήνουμε να μαραθούν για 3-4'. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τον κιμά να ψηθεί και να πιει όλα τα υγρά του. Να στεγνώσει καλά. Βράζουμε τα ζυμαρικά και τα στραγγίζουμε. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη μισή κρέμα και τον κιμά. Ανακατεύουμε καλά να ρουφήξουν τα ζυμαρικά. Βουτυρώνουμε μεγάλο ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Βάζουμε τα μισά ζυμαρικά , καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Σκεπάζουμε το παστίτσιο με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Τσιμπάμε τις άκρες να ενωθούν. Χαράζουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 50' με 1 ώρα να ροδίσει καλά. Το σερβίρουμε ζεστό.

Νέο Πρόγραμμα