Άρχισε να πληκτρολογείς οτιδήποτε

ΒΟΛΟΣ

ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΙΤΑ

ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΙΤΑ

Υλικά

  • 1 Bιτάμ 250 γραμ.
  • 1 -1/2 φλ. ζάχαρη
  • ξύσμα 1 πορτοκάλι
  • 8 αυγά χωρισμένα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 2 φλ. φρυγανιά τριμμένη
  • 3 φλ. αμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη
  • 2 κγ. κανέλλα
  • 1/2 κγ. γαρύφαλλο
  • 1/2 κγ. μοσχοκάρυδο ολόκληρο

Για το σιρόπι:

  • 2-1/2 φλ. ζάχαρη
  • 2-1/2 φλ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλλα
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε ταψί 30-32 εκατ . Χτυπάμε το Bιτάμ με την ζάχαρη να ασπρίζει και να κρεμώσει. Προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους χτυπώντας κάθε φορά το μίγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα και το κονιάκ. Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά. Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι για λίγα λεπτά ώσπου να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Εναλλάξ στο μίγμα προσθέτουμε στερεά υλικά και μαρέγκα. Απαλά με σπάτουλα αναδιπλώνουμε. Αδειάζουμε στο ταψί. Ψήνουμε για περίπου 55' με 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ετοιμάζουμε το σιρόπι . Βράζουμε όλα τα υλικά για 5'. Περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι στην κρύα αμυγδαλοπιτα. Πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο καρύδι. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και σερβίρουμε.

Νέο Πρόγραμμα