Άρχισε να πληκτρολογείς οτιδήποτε

ΡΟΣΤΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΡΟΣΤΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Υλικά

  • μερίδες: 5
  • χρόνος προετοιμασίας: 10 ´
  • χρόνος ψησίματος: 120 ´
  • 1 κιλό χοιρινό, μπούτι ή σπάλα (ολόκληρο κομμάτι) (για ψητό κατσαρόλας)
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κιλό ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτές
  • 4 πατάτες
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 250 gr Ήπειρος φέτα ελαφρύ

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα σκόρδα και κόβοντάς τα στη μέση αφαιρούμε το φύτρο τους. Μ' ένα μυτερό μαχαίρι κάνουμε τρυπούλες και μπήγουμε τα σκόρδα εδώ κι εκεί στο χοιρινό. Σε βαθιά κατσαρόλα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο (από το συνολικό της συνταγής) ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά το κρέας απ' όλες τις μεριές έως ότου κάνει κρούστα, για περίπου 10΄. Προσθέτουμε πελτέ και τρίβουμε με σπάτουλα να πιάσει στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για να κρατήσουμε τα αρώματα. Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Τέλος, περιχύνουμε με ένα φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 30΄. Στο μεταξύ καθαρίζουμε τις πατάτες και αφού τις πλύνουμε τις κόβουμε σε φέτες χοντρές. Τις ροδίζουμε σε μεγάλο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο (δεν τις τηγανίζουμε), τις σοτάρουμε για 10΄ ώσπου να αρχίσουν να αποβάλλουν το άμυλο και να μελώσει η επιφάνειά τους. Αφού βράσει για 1½ ώρα το κρέας, το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε φέτες, το ξαναρίχνουμε στην σάλτσα, προσθέτουμε τις σοταρισμένες πατάτες και συνεχίζουμε το βράσιμο για 30΄ επιπλέον μέχρι να λιώσουν οι πατάτες και να δέσει η σάλτσα. Προαιρετικά τρίβουμε φέτα στο σερβίρισμα.

Νέο Πρόγραμμα