Άρχισε να πληκτρολογείς οτιδήποτε

ΚΟΖΑΝΗ

ΚΑΤΑΦΙΩΤΙΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΚΑΤΑΦΙΩΤΙΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Υλικά

  • μερίδες: 8-10
  • χρόνος προετοιμασίας: 30´
  • χρόνος ψησίματος: 210´
  • 2 κιλά αρνί κομμένο σε μερίδες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 4 άνυδρα (κόκκινα) ξερά κρεμμύδια
  • 4 πιπεριές πράσινες
  • 4 πιπεριές κόκκινες
  • 4 ώριμες μεγάλες ντομάτες
  • 4 πατάτες μεγάλες
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • λίγη φρέσκια ρίγανη
  • 1 κ.σ. κοκκινοπίπερο
  • αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 250 γραμ. γιδοτύρι σε κομμάτια

Εκτέλεση

Βάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα με νερό ίσα να το σκεπάζει και το βράζουμε για 30΄ από την ώρα που θα πάρει βράση. Εν τω μεταξύ κόβουμε τα κρεμμύδια σε δαχτυλίδια και τις πιπεριές σε ροδέλες. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες όπως κάνουμε για το μουσακά. Τις αραδιάζουμε σε ταψί ή σε μεγάλη γάστρα. Από πάνω βάζουμε μία στρώση το κρέας, καλύπτουμε με μία στρώση κρεμμύδια, μετά πιπεριές και τελειώνουμε με μία στρώση ντομάτες κομμένες σε ροδέλες. Προσθέτουμε το σκόρδο. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, τη ρίγανη, το κοκκινοπίπερο και αλατοπιπερώνουμε το φαγητό. Περιχύνουμε το καταφιώτικο με 1 φλ. ζωμό (απ’ αυτόν μέσα στον οποίο έβρασε το κρέας) και τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε τη γάστρα με καπάκι, ή αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, το καλύπτουμε πρώτα με λαδόκολλα και στη συνέχεια το κλείνουμε καλά γύρω-γύρω με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250° C για 30΄, να πάρει βράση και μετά χαμηλώνουμε στους 160° C. Σιγοψήνουμε το φαγητό για 3 ώρες. Μη σας φαίνεται πολύς ο χρόνος, είναι χαμηλή η θερμοκρασία. Στην Κοζάνη το ψήνουν όλη τη νύχτα στους 100° C μέχρι την επομένη το μεσημέρι και γίνεται λουκούμι! Προς το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε τη γάστρα, πασπαλίζουμε με το τυρί και αφήνουμε να λιώσει το τυρί και το φαγητό να μείνει μόνο με το λάδι του.

Νέο Πρόγραμμα