Άρχισε να πληκτρολογείς οτιδήποτε

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΣΑΡΜΑΔΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ

ΣΑΡΜΑΔΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ

Υλικά

  • μερίδες: 6
  • χρόνος προετοιμασίας: 30´
  • χρόνος μαγειρέματος: 45´
  • 1 λάχανο αφράτο και ελαφρύ
  • 1/3 φλ ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

  • 500 γραμ. κιμά ανάμικτο (αρνί και χοιρινό ή μοσχάρι και χοιρινό)
  • 2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 2 - 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 φλ. ρύζι για γεμιστά
  • 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
  • 1 φλ. τριμμένες ντομάτες
  • 1/2 ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:

  • 4 κσ ελαιόλαδο
  • 2 κσ αλεύρι
  • 2 φλ. ζωμό από τους σαρμάδες
  • 1 λεμόνι (χυμό)
  • λίγο άνηθο

Εκτέλεση

Αφαιρούμε το κοτσάνι του λάχανου, αφού πρώτα το χαράξουμε με μαχαίρι. Στη συνέχεια, το βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζουμε για 8-10' να μαλακώσει ελαφρά, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς. Βγάζουμε ένα- ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά. Στρώνουμε στη βάση μιας πλασοτέ κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετούμε επάνω τούς ντολμάδες στη σειρά τον έναν κοντά στον άλλον και σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν. Περιχύνουμε τους ντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει, προσθέτουμε το 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε το φαγητό. Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45΄. Ζεσταίνουμε το λάδι και ψήνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας για 2'. Προσθέτουμε τον ζωμό κι αφήνουμε την κρέμα να δέσει. Προσθέτουμε το λεμόνι και λίγο ζωμό επιπλέον αν θέλουμε πιο αραιή την κρέμα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και Προσθέτουμε τον μαϊντανό. Σερβίρουμε τους λαχανοσαρμάδες σε πιατέλα, περιχύνουμε με την κρέμα και συνοδεύσουμε με φέτα και λαδορίγανη.

Νέο Πρόγραμμα